Een belangrijk onderdeel van deze richting is de stage. Je loopt stage in een openbare apotheek (‘officina’) en in een ziekenhuisapotheek. Tijdens deze stage leer je alles over het reilen en zeilen in de apotheek. Het is een uitstekende voorbereiding voor een job als apotheekassistent.
Stage in een officina
In de officina kom je in contact met het uitgebreide gamma aan geneesmiddelen, voedingssupplementen en verzorgingsproducten. Je leert de bestellingen wegzetten, je maakt farmaceutische bereidingen voor patiënten, je levert geneesmiddelen af aan de patiënt en voorziet hen van de nodige uitleg. Het communicatieve aspect is erg belangrijk in een officina.
Stage in een ziekenhuisapotheek
In een ziekenhuisapotheek heb je weinig tot geen contact met de patiënt. Het functioneren in een ‘team’ daarentegen is zeker zo belangrijk. Je zorgt voor de distributie van geneesmiddelen, werkt met geautomatiseerde verdelingssystemen, maakt bereidingen, … Tijdens je stage maak je ook kennis met steriele procedures (bereiding van chemotherapeutica). Je krijgt de kans om een bezoek te brengen aan de dienst radiologie, je helpt de medicatiekast op spoed aanvullen, …
Praktische verloop
Om deze richting met succes te beëindigen, moet je in het totaal 300 uren stage lopen.
In het 5de jaar loop je 80 uren stag: één volledige week (de week voor de Paasvakantie) en elke dinsdagnamiddag in het derde trimester.
In het 6de jaar loop je 220 uren stage: gedurende het volledige schooljaar één dag per week. Dit is ofwel woensdag de hele dag, ofwel woensdagvoormiddag en donderdagnamiddag. De keuze is afhankelijk van de apotheek waar je stage loopt. In beide gevallen heb je een namiddag vrij (respectievelijk donderdagnamiddag of woensdagnamiddag).
De ene helft van het jaar sta je in een ziekenhuisapotheek, de andere helft in een officina.
Onze leerlingen zoeken zelf een stageplaats in de officina. De stageplaats in het ziekenhuis wordt geregeld door de school.