In 2004 ben ik begonnen aan de richting Farmaceutisch-Technisch Assistent (FTA) op Rozenberg S.O. in Mol. Omdat je pas vanaf het 5de middelbaar kan kiezen voor deze studierichting, had ik de jaren voordien Sociale en Technische Wetenschappen (STW) gevolgd. Het woord ‘wetenschappen’ geeft bij deze studierichting (STW) echter een verkeerde indruk. Je hebt wel algemene wetenschappen, maar deze zijn beperkt. Omdat je in FTA meer wetenschappen krijgt zoals biologie, chemie en moleculaire biologie heb ik deze studierichting gekozen. Het grote voordeel hier is dat je een technisch beroep kiest waar toch wel wat vraag voor is.
Het leuke aan FTA is dat deze studierichting wetenschappelijk getint is waardoor er een specifieke doelgroep leerlingen wordt aangesproken. Wij zaten in een kleine klas wat maakt dat er geen kleine groepjes gevormd werden en iedereen aanvaard werd.
Ook farmaceutische vakken over geneesmiddelen (de bereiding ervan, studies over de werking, gebruiksaanwijzing,…) komen hier aan bod. Daarnaast zijn er ook veel praktijklabo’s waarin je effectief geneesmiddelen zoals pilletjes, zalfjes, siropen,… bereidt – een aanrader! Het eindeindexamen geneesmiddelenkennis in het 6de middelbaar omvat dan ook alle geneesmiddelen die je gezien hebt de voorbije twee jaar. Dit is een hele boterham, maar een goede voorbereiding om grotere hoeveelheden te leren voor zij die willen verder studeren. Bovendien kan je tegen patiënten in de apotheek ook niet zeggen dat je het geneesmiddel niet meer kent omdat je dat een semester voordien hebt moeten leren.
Je loopt stage in een apotheek én een ziekenhuisapotheek. Het is een goede voorbereiding op hoe het er in het werkelijke leven echt aan toe gaat. Je hebt op school veel praktijklabo’s maar dan mag je het ook op de echte werkvloer uitvoeren. In de apotheek heb je veel sociaal contact met de patiënten. In een ziekenhuisapotheek zie je dan weer de grote bulk aan geneesmiddelen, de bereiding van chemotherapeutica,… Door de stage word je gevormd om te gaan werken.
Leerlingen uit mijn klas zijn uiteindelijk gaan werken en gaan verder studeren. De studenten die verder studeerden kozen voor veel uiteenlopende studies zoals leerkracht, verpleegster, laborant,… Er zijn dus vele mogelijkheden om verder te studeren. Ook iedereen die is gaan verder studeren is hierin geslaagd en heeft zijn diploma op zak. Ik ben één van de studenten die verder is gaan studeren als laborant. Tijdens mijn studies als laborant kreeg ik nog regelmatig werkaanbiedingen om als farmaceutisch-technisch assistent te gaan werken. Na deze laborantenstudies ben ik dan ook gaan werken. Enkele jaren later heb ik dan toch weer de beslissing genomen om verder te studeren als industrieel ingenieur. Hiermee wil ik zeggen dat het zeker mogelijk is om verder te studeren.
Als besluit wil ik trekken dat FTA een goed vormende studierichting is. Je krijgt interessante farmaceutisch getinte vakken, redelijk wat wetenschappen en een brede waaier aan algemene vakken wat het mogelijk maakt om verder te studeren. Door de stage is er ook een mogelijkheid om te gaan werken. Het voordeel is dat FTA een beschermd beroep is, waardoor er toch wel wat werkgelegenheid is.
Karen