Getuigenis Sara

Voor ik aan de opleiding apotheekassistent begon, was ik een aantal jaren zoekend geweest naar mijn ‘ding’. Ik had destijds een aantal opleidingen geprobeerd maar nergens helemaal de juiste klik gevonden. Ik wist wel dat ik in de medisch sector wilde blijven.

Ik ga eerlijk zeggen dat deze opleiding een beetje mijn back-up-plan was, maar eens gestart had ik vrij snel door: dit is het en dit wordt het! Ik word apotheekassistent!

De opleiding op zich is pittig – laten we daar eerlijk over zijn – maar vooral ook heel gevarieerd en uitdagend. Maar bovenal is het de perfecte voedingsbodem voor je latere beroepsleven.

De eerste echte kennismaking met je toekomst begint bij de stage, voor het eerst ACHTER de toog! Mensen hebben vaak weinig notie dat een apotheek uit veel meer dan een toog bestaat. De uitpakruimte, bereidingsruimte, stockruimte (altijd te klein…),… worden je habitat als je apotheekassistent ben.

Ik heb het geluk gehad om vrij snel aan de slag te kunnen als assistent. In het begin kan een apotheek erg overweldigend zijn, bij mij was dit zeker het geval. De eerste maanden was ik erg bang om fouten te maken, daarom is het zo belangrijk om de tijd te nemen, om jezelf te (blijven) controleren en om hulp te vragen. De opleiding is slechts de start van je vorming tot assistent, in het werkveld wordt je kennis en kunde verder uitgebouwd.

Naar mijn mening zijn er weinig jobs die zoveel afwisseling bieden. Op een gemiddelde werkdag heb je patiënten aan de toog geholpen, bereidingen gemaakt, bestellingen uitgepakt, een hoop telefoontjes gedaan en vooral veel mensen wijzer en blijer gemaakt.

Voor de tovenaars onder jullie, er zijn weinig dingen die meer voldoening geven dan bereidingen maken. Je neemt een aantal losse ingrediënten, laat die bijvoorbeeld smelten, mengen en plots ontstaat daar een witte, blinkende crème! Een crème die bovendien mensen kan helpen… Alchemie is er niks tegen!

Iets wat voor mij persoonlijk een erg leuk aspect is aan dit beroep, is het contact met ‘jouw’ patiënten. Mensen die steeds terugkomen voor jouw expertise, die je steeds beter leert kennen. Er zullen altijd mensen zijn die je ziel raken… Zoals iemand die ik ken vanuit de apotheek, hij komt altijd vlak voor een officiële feestdag melden dat hij met ‘de baas’ geregeld heeft dat we die dag niet moeten komen werken…

Bereid je wel voor op enige beroepsmisvorming!
Vervaldatums, ik zie ze overal…
Reclame op tv over medicatie? Gezien en becommentarieerd…
Ergens op bezoek en er ligt een doosje medicatie? Automatisch voor jezelf opsommen voor wat het dient, wat het gebruik is en waar je op moet letten…

Advertentie